Web Analytics Made Easy - Statcounter

در حالی که عده ای معتقدند گاز ال پی جی به دلیل مایع بودن برای موتور خودرو مناسب تر است اما بررسی های صورت گرفته نشان می دهد این گاز به دلیل سنگین بودن میتواند استهلاک خودرو را بیشتر کند به همین دلیل می توان به سراغ گاز ال ان جی یعنی گاز طبیعی مایع رفت.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ همانطور که در گزارش پیشین با عنوان " سوزاندن گاز مایع به صرفه‌تر است یا صادرات آن؟" مطرح شد در حال حاضر ایران با وجود دارا بودن منابع مختلف انرژی فقط از دو نوع سوخت برای خودروهای سواری استفاده می کند که عمده ترین سوخت بنزین و پس از آن سی ان جی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی از کارشناسان صنعت خودرو با توجه به این موضوع که فقط به مسئله سوخت به صورت بخشی نگاه می کنند و فقط به دنبال استفاده بهینه از سوخت برای خودرو هستند معتقدند به جای گازی سی ان جی دولت باید بر روی گاز  ال پی جی سرمایه گذاری می کرد زیرا اثرات منفی این گاز بر روی موتور خودرو بسیار کمتر از گاز خشک سی ان جی است.

بررسی آمار موجود نشان می‌دهد سالانه ۲ میلیون و ۲۲۹ هزار تن گاز مایع در پالایشگاه‌ها، ۳ میلیون و ۴۳۰ هزار تن در پتروشیمی‌ها و ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن در میادین گازی کشور تولید می‌شود.رضا فاقرلو، کارشناس انرژی با اشاره به اینکه در صورتی که حدود ۱ میلیون تن گاز مایع در هر سال جایگزین مصرف بنزین در کشور شود شاهد حذف هزینه حمل LPG تا مرز هستیم، می گوید به ازای حمل هر تن LPG از پالایشگاه‌های مرکزی کشور تا خلیج فارس به منظور صادرات، مبلغی بیش از ۳۵۰ هزار تومان یعنی حدود ۸ میلیون تومان به ازای هر خودروی حمل مخصوص هزینه می‌شود. در حالی که این مبلغ برای حمل بنزین به میزان قابل توجهی (حدود یک سوم) کمتر است.

به گفته این کارشناس انرژی قیمت هر تن بنزین در فوب خلیج فارس ۱۵۰ دلار بیشتر از قیمت هر تن گاز مایع است. بنابراین بنزین با نرخ آزاد شده با قیمت بیشتر نسبت به گاز مایع صادر می‌شود.

اما نکته مهم دیگری که برخی از کارشناسان به آن توجه دارند کاهش آلودگی هوا در استفاده هرچه بیشتر گاز به عنوان سوخت خودروها است بنابر نظر این کارشناسان و با توجه به آمارهای اعلام شده درصد زیادی از آلودگی هوا ناشی از خودروها است که اگر گاز جایگزین بنزین شود دیگر شاهد آلودگی هوا در کلانشهر ها در فصول سرد سال نخواهیم بود.

جالب توجه است که به عقیده این کارشناسان کشورهایی هستند که با وجود واردات گاز مایع، از آن به عنوان سوخت خودروهای خود استفاده می‌کنند؛ برای مثال با وجود آنکه ترکیه ۳.۳ میلیون تن در سال، یعنی ۷۸ درصد از مصرف گاز مایع خود را از طریق واردات تأمین می‌کند، اما باز هم استفاده از اتوگاز (LPG مصرفی به عنوان سوخت خودرو) در این کشور در حال رشد است و ۷۹ درصد از کل مصرف گاز مایع این کشور در خودروها مصرف می‌شود، یا کشور کره جنوبی که واردات گاز مایع آن در سال ۲۰۱۹ میلادی، ۷ میلیون تن بوده که مقدار ۳ میلیون تن آن به عنوان سوخت خودروها مصرف شده است.

 

*استهلاک موتور ال پی جی سوز بیشتر از سی ان جی سوز است 

آنچه تا اینجای گزارش مطرح شد نظر برخی از کارشناسان حوزه انرژی بود که معتقدند باید گاز ال پی جی را نیز به عنوان سوخت به سبد سوخت خودروهای کشور افزود.

اما امیرحسن کاکایی یکی از کارشناس صنعت خودرو و استاد دانشگاه علم و صنعت در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا می‌گوید تولید خودرو‌های پایه گاز سوز به حدود ۲۰ تا ۲۵ سال پیش باز می گردد. اولین سری‌ از تولید خودروهای پایه گاز سوز در ایران بر مبنای گاز مایع بود که به اصطلاح به آن (Liquied petrol gass) یا همان LPG می گویند.

وی دامه می دهد کشور‌های نفت‌خیزی مانند ایران که سوخت های فسیلی دارند، باید در مصرف سوختشان در کشور توازن داشته باشند که به اصطلاح به آن‌ سبد سوختی می گوییم یعنی از تولید یک بشکه نفت، باید مقداری بنزین و گازوئیل نیز حاصل شود اما به دلیل اینکه روی بنزین بیشتر تمرکز داشتیم، موارد دیگر کمتر مورد توجه بوده است.

این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: با توجه به اینکه در سال‌های گذشته واردات بنزین داشتیم این بحث مطرح شد که باید سبد مصرف سوخت متوازن باشد که در آن زمان استفاده از  LPG یکی از ساده‌ترین کار‌ها بود. اما مشخص شد زمانی که از گاز مایع (LPG) در خودرو به عنوان سوخت استفاده می شود  استهلاک خودرو بالا تر از حالتی است که بنزین مصرف می شود بنابراین موتور خیلی زود احتیاج به تعمیر پیدا می‌کند.

کاکایی تصریح کرد: پس از بررسی های صورت گرفته در طول این سالها در شرکت های خودرو ساز مشخص شد که میتوان از گاز طبیعی برای سوخت خودروها به جای گاز مایع استفاده کرد و از طرفی مسئولان وزارت نفت معتقد بودند گاز مایع را می توان راحت تر از گاز طبیعی صادر کرد که عملا در طول این سالها نیز شاهد هستیم گاز مایع به کشورهای همسایه صادر می شود ولی برای انتقال گاز طبیعی یا باید آن را از طریق لوله صادر کرد و یا تبیل به گاز ال ان جی کرد که به دلیل انکه فرایند تولید ال ان جی در کشور وجود ندارد تصمیم برآن شد که گاز سی ان جی به عنوان سوخت دوم خودروهای سواری مورد بهره برداری قرار گیرد.هرچند هم اکنون شاهد هستیم در برخی از شهرستان ها هنوز خودروهایی هستند که ال پی جی سوزند و از گاز ال پی جی به صورت غیر مجاز استفاده می کنند. 

این کارشناس صنعت خودرو تصریح می کند تبدیل خودروهای بنزین سوز به گاز سوز فرایند ساده ای دارد که هم اکنون در برخی از مراکز غیر مجاز این کار صورت می گیرد اما متاسفانه افرادی که از گاز ال پی جی استفاده می کنند به این موضوع اشراف ندارند که این گاز سنگین تر از گاز سی ان جی است و در صورت نشت می تواند خطرات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.

 

*LNG جایگزین CNG

موضوع مهمی که باید در این گزارش به آن اشاره داشت این است که آیا می توان گاز ال ان جی را که در واقع گاز طبیعی مایع است به عنوان سوخت جایگزین سی ان جی که گاز طبیعی فشرده است برای خودروها به کار بست یا خیر؟در پاسخ به این سوال باید گفت اکنون که برخی معتقدند گاز طبیعی سی ان جی که به عنوان گاز خشک مشهور است موجب آسیب زدن به موتور می شود و در کنار ان گاز ال پی جی کمترین آیب را به دلیل مایع بودن به موتور وارد می کند چرا از گاز ال ان جی برای سوخت خودروها استفاده نمی شود. 

بررسی خبرنگار دانا نشان می دهد در برخی از کشورهای توسعه یافته گاز ال ان جی جایگزین گاز سی ان جی شده است به عنوان مثال برخی از کشورها مانند چین به این نتیجه رسیده اند اگرچه گاز متان به عنوان یک آلاینده مطرح است اما وقتی این گاز در خودروها مورد استفاده قرار میگیرد کمترین آلایندگی را نسبت به دیزل دارد و در شهرهایی که خودروهای سی ان جی سوز وجود دارند آلودگی هوا به مراتب پایین تر از دیگر شهر ها است بنابراین به این نتیجه رسیده اند برای بهره گیری بیشتر از گاز طبیعی خودروهای سواری ال ان جی سوز را نیز تولید کنند.

 

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: عنوان سوخت خودرو سوخت خودروها گاز ال ان جی گاز ال پی جی آلودگی هوا سی ان جی صنعت خودرو میلیون تن گاز طبیعی تر از گاز ۳ میلیون گاز مایع جی سوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۳۵۰۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اولین موتور سیکلت CNG جهان رونمایی می‌شود

شرکت موتورسیکلت‌سازی باجاج(Bajaj) به‌زودی از اولین موتورسیکلت در جهان که با سوخت CNG کار می‌کند، رونمایی خواهد کرد که می‌تواند موتورسیکلت‌ها را از نظر زیست محیطی پایدارتر و کارکردن آنها را ارزان‌تر کند.

به گزارش ایسنا، گزارش شده است که شرکت موتورسیکلت‌سازی باجاج(Bajaj) اولین موتور سیکلت CNG جهان را در ماه ژوئن عرضه خواهد کرد.

به نقل از ان‌ای، ما در طول سالیان شاهد تعدادی جایگزین پیشنهادی برای سوخت موتورسیکلت‌ها به جای استفاده از بنزین بوده‌ایم که از جمله آنها می‌توان از بخار، هیدروژن، آب و باتری نام برد. اکنون یک سازنده موتورسیکلت در حال آماده شدن برای عرضه اولین موتورسیکلت CNG جهان است.

کلمه CNG مخفف Compressed Natural Gas به معنای گاز طبیعی فشرده شده است که همانطور که از نامش پیداست از فشرده‌سازی گاز طبیعی به کمتر از ۱ درصد حجم آن در فشار استاندارد جو تولید می‌شود و می‌توان از آن به عنوان منبع سوخت برای موتورهای احتراق داخلی استفاده کرد؛ جایی که یک مخزن استوانه‌ای، گاز را قبل از رسیدن به محفظه احتراق از طریق خطوط سوخت و از طریق یک تنظیم کننده فشار تغذیه می‌کند تا با هوا مخلوط و توسط شمع مشتعل شود.

شرکت هندی باجاج قرار است موتورسیکلت گاز طبیعی فشرده(CNG) خود را در ژوئن سال جاری عرضه کند. این فناوری که مشابه با موتورسیکلت‌های گاز طبیعی مایع(LPG) است، می‌تواند اثرات زیست محیطی موتورسیکلت‌ها را در آینده به طور چشمگیری کاهش دهد.

گفتنی است که LPG اغلب در مقایسه با بنزین یا گازوئیل، گزینه‌ای مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست برای حمل و نقل در نظر گرفته می‌شود و هم اکنون به شکل گسترده‌ای در اتوبوس‌ها، کامیون‌ها و خودروهای سواری استفاده می‌شود.

آیا CNG راهکار آینده است؟

در حالی که استفاده از سوخت CNG مدتی است که در سطح جهانی در دسترس است، موتورسیکلت CNG آینده باجاج اولین مدل تولیدی در نوع خود در جهان است. این شرکت بیش از یک سال است که نمونه اولیه موتور سیکلت خود را با موتور CNG ساخته است.

راجیو باجاج، مدیر عامل این شرکت در مصاحبه‌ای در نوامبر ۲۰۲۳ اظهار کرد که نمونه اولیه موتورسیکلت CNG این شرکت، کاهش ۷۵ درصدی انتشار مونوکسید کربن را در مقایسه با یک موتورسیکلت بنزینی نشان داده است.

وی همچنین به کاهش قابل توجه انتشار کربن دی اکسید(CO2) و انتشار تقریباً صفر هیدروکربن‌های غیر متان اشاره کرد.

باجاج همچنین خاطرنشان کرد که موتورسواران می‌توانند انتظار کاهش قابل توجهی در هزینه‌های عملیاتی داشته باشند که تنها از نظر هزینه سوخت از ۵۰ تا ۶۵ درصد متغیر است.

اگر اینطور باشد، موتورسیکلت CNG باجاج به گزینه‌ای سازگار با محیط زیست و مقرون به صرفه تبدیل می‌شود.

قابل ذکر است که این موتورسیکلت جدید ابتدا در کشور هند عرضه خواهد شد.

کشور هند یک بازار ایده‌آل به عنوان یک بستر آزمایشی است، زیرا انتظار می‌رود ارزش بازار موتورسیکلت در سال جاری در این کشور حدود ۳۱ میلیارد دلار باشد و اگر در آنجا کارایی خود را نشان دهد، با اطمینان نسبی می‌توان گفت برای استفاده در سایر کشورها نیز مناسب است و می‌توان آن را صادر کرد.

عرضه زودتر از موعد

راجیو باجاج در همان مصاحبه اشاره کرد که این شرکت قصد دارد این موتورسیکلت را در سال ۲۰۲۵ عرضه کند. با این حال، به گفته رسانه‌های هندی، در جدول زمانی آن بازنگری شده و رونمایی از آن برای ۱۸ ژوئن ۲۰۲۴(۲۹ خرداد ۱۴۰۳) تعیین شده است.

چند عکس در ماه مارس از یک موتورسیکلت استتار شده با یک مخزن سوخت غیرعادی بزرگ به اشتراک گذاشته شد که گفته شد در کنار یک مدل باجاج پلاتینا ۱۱۰ در حال گذراندن آزمایش‌های محک است. این نشان می‌دهد که موتورسیکلت CNG باجاج احتمالا با موتوری ۱۱۰ سی‌سی عرضه شود.

همچنین ماه گذشته عکس‌های بیشتری منتشر شد که به نظر می‌رسید این موتورسیکلت دارای پیشرانه ۱۲۵ سی‌سی و تنظیمات دوگانه‌سوز است. این عکس‌ها برخی مشخصات بالقوه را نیز از جمله چرخ‌های با قطر ۴۳ سانتی‌متر با لاستیک‌های بدون تیوب ۸۰/۱۰۰، صفحه کیلومتر نیمه دیجیتال، فرمان تلسکوپی و چراغ جلوی LED نشان می‌دادند.

با این حال خود شرکت باجاج هنوز هیچ اطلاعات دقیقی در مورد موتورسیکلت جدید خود منتشر نکرده است. اما اگر در تاریخ وعده داده شده عرضه شود، دیگر لازم نیست خیلی منتظر بمانیم تا این موتورسیکلت که هنوز نامی برای آن اعلام نشده است، به طور رسمی معرفی شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ماجرای سهمیه بنزین ۱۵ لیتری به هر خانوار چیست؟!
  • موتور سواران هنگام سوخت گیری به این نکات توجه کنند (فیلم)
  • نبود سبد سوخت یکی از دلایل ناترازی بنزین
  • بازگشت بنزین مرگبار به چرخه سوخت
  • مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است
  • تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است
  • اولین موتور سیکلت CNG جهان رونمایی می‌شود
  • معمای بنزین در ایران
  • کدام گیاهان برای مادران باردار مفید هستند؟
  • اظهار نظر یک نماینده؛ سهمیه بنزین در کارت ملی شارژ می‌شود؟